Handhaving Belastingdienst op schijnzelfstandigheid zzp psychiater of zzp GZ-psycholoog
Belastingdienst start volledige handhaving op schijnzelfstandigheid per 2025 (Wet DBA)
(laatste update 16 januari 2025)
-
Start volledige handhaving op schijnzelfstandigheid per 2025;
-
Opdrachtgevers kunnen een naheffing Loonbelasting krijgen op moment dat er sprake is van schijnzelfstandigheid; in haar correctie zal de Belastingdienst niet verder teruggaan dan 1 januari 2025;
-
De Belastingdienst kiest zoveel mogelijk voor een 'zachte landing', daartoe opgeroepen in een Kamermotie:
-
Er volgen in het eerste jaar geen vergrijp- en verzuimboetes;
-
De Belastingdienst kan na een bedrijfsbezoek eerst een waarschuwing geven zodat de opdrachtgever de mogelijkheid krijgt om de arbeidsrelatie aan te passen;
-
Alle goedgekeurde Modelovereenkomsten blijven geldig tot eind 2029;
-
De Belastingdienst gaat controleren bij de opdrachtgever, niet bij individuele zzp'ers;
-
Staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen benadrukt dat als je echt ondernemer bent en zelfstandig werkt, je dat gewoon kan blijven doen;
-
Het Deliveroo-arrest van de Hoge Raad geldt als hét beoordelingskader of een opdracht buiten dienstbetrekking kan worden gedaan;
-
Het arrest bepaalt dat 'alle omstandigheden in hun onderling verband moeten worden bezien' om te komen tot een oordeel over de arbeidsrelatie (holistische toets). Er is dus geen algemeen principe af te leiden uit het arrest;
-
Voor de kwalificatievraag bestaat het beoordelingskader uit 2 fases: 1) de uitlegfase (de partijbedoeling) en 2) de kwalificatiefase (voldoen de partijbedoeling en uitvoering aan de definitie van de arbeidsovereenkomst?);
-
Voor hoog-tarief zzp’ers blijft er ruimte om een opdracht buiten dienstbetrekking te doen, mits je de opdrachtovereenkomst én de praktijk goed vormgeeft (o.a. als zzp'er werk maken van je ondernemerschap);
-
Zorg zoveel mogelijk voor een resultaat gerichte omschrijving in de Overeenkomst van Opdracht ('duidelijke kop en staart');
-
In dit artikel zijn meerdere checklists opgenomen (onder de kop ''Voorbereiding op een controle'');
-
Het is als opdrachtgever mogelijk een Vooroverleg met de Belastingdienst aan te gaan maar ook om een 'Beschikking geen Verzekeringsplicht' aan te vragen om vooraf zekerheid te verkrijgen;
-
Ook de zzp'er kan vooraf duidelijkheid verkrijgen (via het UWV);
-
Een DUBV (Declarabele Uren BV) geeft vrijwaring voor de loonheffingen, maar er kleven wel meerdere nadelen aan;
-
Opting-in biedt veiligheid voor eventuele naheffingen maar heeft impact op je ondernemersvrijheid;
-
Renseigneringsplicht: opdrachtgevers die werken met zzp'ers met BTW-vrijstelling moeten uiterlijk 31 januari 2025 alle 'uitbetaalde bedragen aan derden' (UBD) aanleveren inclusief naam zzp'er(s) en BSN. De Belastingdienst heeft hiermee een instrument in handen voor gerichte controle op schijnzelfstandigheid;
-
De Hoge Raad zal zich nog gaan buigen over een vraag van het gerechtshof Amsterdam in de Uber-zaak, om verduidelijking te bieden n.a.v. het Deliveroo-arrest over de rol van het ondernemerschap bij het beoordelen van een arbeidsrelatie. Gaat het om ondernemerschap binnen de opdracht of om ondernemerschap in bredere zin, d.w.z. ondernemerschap van de persoon? De uitspraak kan dus nog van belang gaan worden, ook voor het wetsvoorstel VBAR. De uitspraak volgt waarschijnlijk eind januari 2025;
-
Op 11 november j.l. werd bekend dat de Raad van State negatief heeft geoordeeld over het wetsvoorstel VBAR en adviseert om deze aan te passen. De Raad betwijfelt of het toetsingskader zoals in het wetsvoorstel benoemd wel de gewenste duidelijkheid geeft omdat alle feiten en omstandigheden van het geval uiteindelijk beslissend blijven. Het is de vraag of het wetsvoorstel überhaupt nog zal worden ingediend bij de Tweede kamer;
-
De vraag is Het Fiscaal Kompas ZZP Zorg, eerder gepubliceerd door de branche organisaties in de zorg en bedoeld als een soort ‘vrijwaring' voor zzp-inzet, is inmiddels van tafel omdat de Belastingdienst er zich niet aan heeft gecommitteerd.
Handhavingsplan arbeidsrelaties
Volledig handhaven op schijnzelfstandigheid
De Belastingdienst heeft recent het “Handhavingsplan arbeidsrelaties” openbaar gemaakt. De Belastingdienst gaat weer volledig handhaven op schijnzelfstandigheid omwille van meer balans op de arbeidsmarkt en gelijkere arbeidsvoorwaarden.
Naheffing Loonbelasting
Opdrachtgevers kunnen een naheffing Loonbelasting krijgen op moment dat er sprake is van schijnzelfstandigheid; in haar correctie zal de Belastingdienst niet verder teruggaan dan 1 januari 2025.
Zachte landing: geen vergrijp- én verzuimboetes
Er is wel sprake van een zgn. 'zachte landing': de Belastingdienst zal in het eerste jaar (2025) geen vergrijp- én verzuimboetes opleggen.
Waarschuwing
De Belastingdienst gaat in een bedrijfsbezoek het gesprek aan over de inhuur van zzp'ers. Eventueel volgt dan eerst een waarschuwing zodat de opdrachtgever de mogelijkheid krijgt om de arbeidsrelatie aan te passen. Reden is dat er ''ruimte moet zijn voor maatwerk en oog voor de menselijke maat’’ aldus de staatssecretaris.
Mocht de Belastingdienst daarna twijfel houden volgt een boekenonderzoek en kunnen naheffingen worden opgelegd.
Modelovereenkomsten
Alle goedgekeurde modelovereenkomsten blijven geldig en worden verlengd tot 1 januari 2030.
Let wel
Belangrijk is op te merken dat de arbeidsrechtelijke en pensioenrisico’s veel groter kunnen zijn dan een naheffing loonbelasting in het geval de Belastingdienst de arbeidsrelatie herkwalificeert als schijnzelfstandig.
Loket vooroverleg
Om opdrachtgevers te ondersteunen om compiant te zijn gaat de Belastingdienst een speciaal loket voor vooroverleg openen. Dit moet voorkomen dat opdrachtgevers ten onrechte denken niet meer met zzp'ers te kunnen werken en volledig stoppen met inhuur van zelfst6andigen.
Beoordelingskader: Deliveroo-arrest Hoge Raad
De Hoge Raad heeft in het Deliveroo-arrest een beoordelingskader afgegeven op basis waarvan kan worden bepaald of een opdracht buiten dienstbetrekking kan worden gedaan.
Holistische toets
Het arrest stelt dat 'alle feiten en omstandigheden' in hun onderling verband moeten worden bezien om te komen tot een oordeel over de arbeidsrelatie (holistische toets).
Geen doorslaggevend criterium
Er is geen algemeen principe af te leiden uit het arrest. Hoewel organisatorische inbedding en materieel gezag zwaar tellen zou je toch als zzp'er kunnen werken wanneer andere feiten en omstandigheden wijzen op zelfstandigheid.
Duur en volume (uren/ week)
Op de site van de Rijksoverheid kun je bij ''Keuzehulp voor het juiste contract'' 10 vragen beantwoorden met ja of nee.
Eén van de vragen is of het werk voor meer dan 3 maanden en 20 uur per maand bij dezelfde opdrachtgever wordt gedaan. Antwoorden met ''ja'' zou kunnen betekenen dat het werk in loondienst is, zo wordt gesteld.
Dit geldt mogelijk wel voor het arbeidsrecht, maar níet voor het fiscaal recht wat handelt over de loonheffingen. Het Ministerie van Financiën heeft eerder gesteld dat de 'mogelijkheden om te variëren met de duur en mate van tijdsinvestering per opdracht oneindig zijn en dat opdrachtgever en werkende daar vrij in zijn'.
Vervanging bij vacature/ ‘piek en ziek’?
De Belastingdienst lijkt opdrachten die vooral gaan over capaciteit ('open vacature') en ‘piek en ziek’ al snel op te vatten als schijnzelfstandig.
Echter staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen bevestigt wat staatssecretaris Wiebes al eerder meldde namelijk 'dat opdrachtgevers vanzelfsprekend (!) zelfstandigen kunnen inhuren voor bijvoorbeeld de tijdelijke vervanging van een werknemer. Als de invaller hetzelfde werk doet, maar de voorwaarden en omstandigheden verschillen ten opzichte van degene die in dienstbetrekking werkte, dan kan de invaller wel degelijk buiten dienstbetrekking werken'.
Het gaat hierbij bijvoorbeeld op het hebben van specifieke kennis, resultaatverplichting, werktijden en aansprakelijkheid.
De kwalificatievraag
De kwalificatievraag luidt of degene die werk verricht als zelfstandige, daadwerkelijk zelfstandig is of mogelijk in loondienst.
Het beoordelingskader bestaat uit 2 fases:
1) de uitlegfase (Haviltex-arrest: partijbedoeling en hoe is deze uitgevoerd?) en
2) de kwalificatiefase: voldoen de partijbedoeling en uitvoering aan de definitie van de arbeidsovereenkomst?
Er is sprake van een dienstbetrekking op moment dat de werkende:
a) in dienst werkt
b) tegen loon
c) gedurende zekere tijd de arbeid verricht.
Voor een bepaling hiervan dient de 'holistische toets' (zie Deliveroo-arrest): 'alle feiten en omstandigheden in hun onderlinge verband' zijn van belang.
Haviltex-arrest
In dit arrest oordeelde de Hoge Raad dat bij de uitleg van een contract niet uitsluitend de letterlijke tekst doorslaggevend is. Er dient ook gekeken te worden naar de betekenis die partijen in de gegeven omstandigheden redelijkerwijs aan de bepalingen mochten toekennen en wat zij over en weer van elkaar mochten verwachten. De bedoeling van partijen en de context van een Overeenkomst van Opdracht zijn derhalve cruciaal bij de interpretatie ervan.
Tip: zorg voor een zorgvuldige mailwisseling met een aanstaande opdrachtgever op grond van de Deliveroo-criteria inclusief bewaring.
Renseigneringsplicht
Opdrachtgevers die werken met zzp'ers met BTW-vrijstelling moeten uiterlijk 31 januari 2025 alle 'uitbetaalde bedragen aan derden' (UBD) aanleveren inclusief naam zzp'er(s) en BSN.
De Belastingdienst heeft hiermee een instrument in handen voor gerichte controle op schijnzelfstandigheid (!)
Voor een opdrachtgever geldt dat bij de Aangiftebrief loonheffingen 2025 de bijlage UBD moet worden ingevud. Het betreft dus werkenden die niet in echte of fictieve dienstbetrekking zijn.
Betalingen aan derden zonder BTW moeten derhalve worden gerenseigneerd.
Voor het aandragen aan de Belastingdienst door de opdrachtgever van NAW van de zzp'ers en het BSN geldt een wettelijke grondslag.
Fiscale gevolgen oordeel dienstbetrekking
Op moment dat de Belastingdienst zou vaststellen dat er sprake is van loondienst, kan deze correctieverplichtingen en een naheffingsaanslag voor de loonbelasting, premies volksverzekeringen en werknemersverzekeringen opleggen aan de opdrachtgever.
Het door de zzp'er ingebrachte tarief wordt als salaris gezien. Over dit (hoge) salaris is de opdrachtgever loonheffing met een toepasselijk tarief van 40% verschuldigd.
Anoniementarief
Het is belangrijk om als opdrachtgever bij aanvang van de opdracht in het bezit te zijn van het ID van de zzp'er en dit ook vast te leggen in de Overeenkomst van Opdracht. Beschik je er als opdrachtgever niet over, dan is het toepasselijk tarief voor de loonheffingen niet 40%, maar 52%.
Verhaalsclausule opdrachtgever op zzp'er
De loonheffing moet verhaald worden op de zzp'er. Wordt niet verhaald (omdat de zzp'er bijvoorbeeld niet kan betalen), dan wordt dit bedrag ook weer als loon gezien en volgt brutering.
N.B.: veel Overeenkomsten van Opdracht (OvO) bevatten een bepaling die de aansprakelijkheid bij een naheffing in geval van schijnzelfstandigheid bij de zzp'er leggen. Dit is inderdaad toegestaan. Het is echter niet toegestaan premies werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet te verhalen op een zzp'er.
Wél navordering bij de zzp'er
Hoewel (de opheffing van) het handhavingsmoratorium alleen geldt voor de opdrachtgever, kan de zzp'er wel geconfronteerd worden met navorderingen over de ten onrechte genoten fiscale voordelen. Waarschijnlijk heb je namelijk met terugwerkende kracht het urencriterium niet gehaald en in dat geval voert de Belastingdienst correcties door over de aangifte. Dat kan tot een priode van 5 jaar terug, dus ook over de periode vóór 2025.
Belastingdienst mag niet 2x hetzelfde inkomen belasten
De loonheffing is een voorbelasting op de inkomstenbelasting. Als je als zzp'er geconfronteerd wordt met verhaling door de opdrachtgever van de loonheffingen, maar wel al inkomstenbelasting over je inkomen hebt betaald, wordt deze verhaling verrekend met de al betaalde inkomstenbelasting.
BV niet relevant voor de beoordeling
Het maakt voor de beoordeling van de arbeidsrelatie niet uit of je werkt vanuit een eenmanszaak of een BV. De Belastingdienst kijkt bij de beoordeling van de arbeidsrelatie 'door de BV heen'.
DUBV (Declarabele Uren BV)
Er zijn bepaalde BV-constructies, zoals de DUBV waarmee je een dienstbetrekking aangaat, sociale premies afdraagt en waardoor er geen sprake zou zijn van schijnzelfstandigheid en de opdrachtgever geen naheffingsaanslagen loonheffingen opgelegd kan krijgen van de Belastingdienst.
Je doet aan terbeschikkingstelling van arbeid en verhuurt jezelf aan een opdrachtgever. Een WAADI-registratie en een G-rekening zijn hiervoor vereist.
Er kleven echter meerdere nadelen aan deze constructies. Omdat je feitelijk werknemer bent (van je BV) verlies je de fiscale faciliteiten zoals de zelfstandigenaftrek, MKB-winstvrijstelling, e.d.. Daarnaast worden er SV-premies en pensioenpremies afgedragen.
Hoewel de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) nog een wetsvoorstel is, zul je wanneer deze is aangenomen aan deze wet moeten voldoen. In het wetsvoorstel staat onder andere dat er voor toelating een waarborgsom geldt van honderdduizend euro.
Opting-in
Opting-in is een manier om de arbeidsrelatie voor de loonbelasting/premie volksverzekeringen wel te beschouwen als dienstbetrekking, zónder dat er sprake is van een regulier loondienstverband.
Voordeel is dat er geen vrees hoeft te bestaan voor een kwalificatie achteraf dat er sprake is van schijnzelfstandigheid met naheffingen loonbelasting tot gevolg, omdat die al zijn afgedekt.
Als werkende behoud je een stuk autonomie, echter je doet met deze vorm ook afstand van je ondernemerschap en daarmee de fiscale voordelen die daarvoor gelden.
Deze fictieve dienstbetrekking betekent dat de werkverschaffer loonheffingen en premie volksverzekeringen (AOW, Anw, AWBZ en AKW) inhoudt.
De inhoudingsplicht geldt niet voor de werknemersverzekeringen(ZW, WIA, WW en ZFW); hiervoor geldt dat je als werkende wel wordt aangemerkt als zelfstandige.
Arbeidsrechtelijke gevolgen oordeel dienstbetrekking
Naast dat er fiscale gevolgen zijn (naheffingen loonbelasting) in geval dat er wordt geoordeeld dat er sprake is van een loondienstverband, zijn er ook arbeidsrechtelijke gevolgen.
De - dan - werknemer kan in dat geval via de arbeidsrechtelijke weg aanspraak maken op pensioenopbouw en de uitbetaling van vakantie-, ziekte- en feestdagen conform de geldende CAO. Maar er is ook sprake van ontslagrecht op moment dat er is opgezegd zonder toestemming (denk aan de transitie- en billijke vergoeding).
Voorbereiding op controle door de Belastingdienst
Er zijn meerdere checklists arbeidsrelaties waar je duidelijkheid kunt krijgen op grond van welke criteria de Belastingdienst de arbeidsrelatie kwalificeert.
- WOO-vragenlijsten Belastingdienst Delioveroo-arrest:
Zie het Afwegingskader Wet DBA en ook Bedrijfsbezoek Arbeidsrelaties, vanaf pagina 43 - Het Handboek loonheffingen
- De webmodule
- De OndernemersCheck
- De jurisprudentie en dan met name het Delioveroo-arrest.
OndernemersCheck versus de webmodule
Belangrijk is deze te onderscheiden. De OndernemersCheck handelt over de inkomstebelasting en is bedoeld voor de zzp'er. De webmodule is bedoeld voor de opdrachtgever om te onderzoeken of een opdracht buiten dienstbetrekking kan worden gedaan.
De Webmodule geeft geen evenwichtig beeld omdat deze is opgesteld vóór de Deliveroo-uitspraak. Er wordt bijvoorbeeld niet gevraagd naar omstandigheden die betrekking hebben op het ondernemerschap van de opdrachtnemer. Daarbij geeft de uitkomst van de webmodule slechts 'richting' en heeft deze geen juridische status.
Een beoordeling uit de OndernemersCheck dat de werkende inderdaad als ondernemer voor de inkomstebelasting kan worden beoordeeld, vergroot de kans dat een opdracht buiten dienstbetrekking kan worden gedaan.
Vooroverleg met de Belastingdienst
Om opdrachtgevers te ondersteunen om compiant te zijn gaat de Belastingdienst een speciaal loket voor vooroverleg openen. Dit moet voorkomen dat opdrachtgevers ten onrechte denken niet meer met zzp'ers te kunnen werken en volledig stoppen met inhuur van zelfst6andigen.
Beschikking geen verzekeringsplicht
Er is ook een zwaardere optie, nl. de Beschikking geen verzekeringsplicht.
Hier vraag je een beschikking voor geselecteerde rollen, zoals psychiater, GZ-psycholoog en verpleegkundig specialist GGZ. Je benoemt dan uitgebreid de feiten en omstandigheden van de praktijk op basis waarvan de Belastingdienst een oordeel vormt. De Belastingdienst moet binnen acht weken beslissen.
Een beschikking geeft de hoogste graad van zekerheid aan opdrachtgever (en opdrachtnemer).
Als zzp'er zekerheid verkrijgen
Als zzp'ers kun je een verzoek bij het UWV indienen om een uitspraak krijgen over de aard van de arbeidsrelatie. Bericht volgt dan binnen 13 weken.
Investeer in een beheersingskader
Om compliant te zijn aan geldende wetgeving verdient het aanbeveling om te investeren in een beheersingskader om de arbeidsrelatie goed te kunnen kwalificeren en daarmee schijnzelfstandigheid te voorkomen.
Afwegingskader loondienst of zzp'er?
De Belastingdienst heeft op 1 november 2024 een ''Toelichting Beoordeling arbeidsrelaties - Beslis- en afwegingskader'' gepubliceerd. Deze is gebaseerd op het Deliveroo-arrest: mag een opdracht als zzp'er worden uitgevoerd?
Het arrest benoemt een niet-uitputtende lijst van omstandigheden die in hun onderling verband moeten worden bezien om te komen tot een oordeel over de arbeidsrelatie (holistische toets). Er is zoals gezegd geen algemeen principe af te leiden uit het arrest.
Overeenkomst van Opdracht
Het werken volgens een door de belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst wijst in de richting van zelfstandigheid. Benoem daarin essentiële elementen zoals 'vrije vervanging' en dat je (parallel) voor meerdere opdrachtgevers kan werken.
Bedenk wel dat ‘wezen voor schijn gaat’: de praktijk weegt zwaarder dan de afspraken die op papier zijn gemaakt.
1. Aard en duur van de werkzaamheden
Heeft de opdrachtnemer een inspanningsverplichting of een resultaatverplichting? Een inspanningsverplichting neigt naar een arbeidsovereenkomst, terwijl een resultaatverplichting juist wijst op zelfstandigheid.
Zorg voor een omschrijving in de overeenkomst die wijst op een 'opdracht', dus zoveel mogelijk 'resultaatgericht', zoals het wegwerken van wachtlijsten of het initiëren van nieuw behandelbeleid binnen een afdeling.
Benoem expliciet in de Overeenkomst van Opdracht dat je de vereengekomen werkzaamheden naar eigen inzicht en zonder toezicht of leiding van Opdrachtgever verricht.
Over het algemeen geldt dat hoe langer de duur van de arbeidsrelatie, hoe meer dit wijst op een arbeidsovereenkomst.
Commentaar: in onze opinie is het raadzaam een termijn aan van maximaal 6-8 maanden aan te houden met een volume van maximaal 24-28 uur/ week.
2. De wijze waarop de werkzaamheden en werktijden worden bepaald
Hier is van belang in hoeverre de opdrachtnemer zelf zeggenschap heeft over de werkwijze, werktijden en locatie (online?) van de werkzaamheden.
Een grotere mate van vrijheid duidt eerder op werken als zzp’er. De aard van het werk kan echter inhouden dat de opdrachtnemer gevraagd wordt op een vaste locatie en tijd te werken, zónder dat dit automatisch op een arbeidsovereenkomst wijst. In een dergelijk gevallen zegt dit criterium minder over de aanwezigheid van een arbeidsovereenkomst.
3. Mate van inbedding van de werkzaamheden en de opdrachtnemer binnen de organisatie van de opdrachtgever
Hier wordt gekeken naar de mate waarin de verhouding tussen de opdrachtgever en opdrachtnemer overeenkomt met die van een reguliere werknemer.
Hoe meer je als zzp’er betrokken raakt in de dagelijkse gang van zaken bij de organisatie van de opdrachtgever, hoe groter de kans dat dit wijst op een indicatie van schijnzelfstandigheid.
Indien de opdrachtnemer langdurig binnen de organisatie werkt, kan dat wijzen op schijnzelfstandigheid.
Relevante vragen zijn:
- Werkt de opdrachtnemer op de locatie van de opdrachtgever?
- Moet hij zich houden aan de werktijden van de opdrachtgever?
- Maakt hij gebruik van voorzieningen die door de opdrachtgever worden geboden?
- Neemt hij deel aan bedrijfsactiviteiten zoals uitjes, vergaderingen en functionerings- en/of beoordelingsgesprekken?
- Ontvangt de opdrachtnemer een Kerstpakket of overige voorzieningen voor personeel in loondienst?
- Neemt de opdrachtnemer deel aan studiedagen? Doet hij dit tegen een vergoeding?
- Staat de opdrachtnemer op de teampagina van de opdrachtgever c.q. is hij daar te onderscheiden van werknemers in loondienst?
Hoe sterker de inbedding van de opdrachtnemer binnen de organisatie, hoe meer dit wijst op een arbeidsovereenkomst. Als de werkzaamheden bovendien een essentieel deel van de bedrijfsvoering vormen of een structureel karakter hebben, wordt volgens jurisprudentie doorgaans aangenomen dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst.
Commentaar: inbedding is één van de elementen volgens het Deliveroo-arrest maar zoals gezegd niet een of het doorslaggevend criterium, blijkt ook uit jurisprudentie. Van belang is uiteraard om inbedding zoveel mogelijk te vermijden.
Een knock-out wat betreft het inbeddingscriterium is of je je expertise brengt op een plek waar die niet structureel aanwezig is. Benoem deze expertise ook expliciet in de Overeenkomst van Opdracht.
4. Wel of geen verplichting tot persoonlijke uitvoering van het werk
Wanneer de opdrachtnemer zich vrijelijk kan laten vervangen kan dit wijzen op zelfstandigheid. Hoe meer ongelimiteerd deze vrije vervangbaarheid is hoe meer dit op zelfstandigheid duidt.
5. Totstandkoming van de contractuele regeling
Hier is relevant wie de overeenkomst heeft opgesteld en hoeveel onderhandelingsruimte de opdrachtnemer had. Ruime onderhandelingsmogelijkheden wijzen meer op werken als zelfstandige.
Tip is dus om zelf een eigen Overeenkomst van Opdracht voor te leggen aan de opdrachtgever. Deze heeft hier zelf ook baat bij omdat de notie 'zelfstandigheid' voor beiden relevant is.
N.B.: Bij de beoordeling of er sprake is van een arbeidsovereenkomst, zijn er volgens de Hoge Raad 2 fases, namelijk 1) de uitlegfase en 2) de kwalificatiefase.
Binnen de uitlegfase (Haviltex-arrest) wordt er gekeken naar de (werk)afspraken die zijn gemaakt en hoe die tot stand zijn gekomen. Zorg voor een zorgvuldige mailwisseling met een potentiële opdrachtgever op grond van de hier genoemde criteria.
6. De wijze waarop de beloning wordt bepaald en wijze van uitkering
Een zelfstandig ondernemer bepaalt zelf zijn tarieven of onderhandelt deze. Als je als opdrachtnemer zelf factureert per gewerkt uur en toezicht houdt op tijdige betaling, wijst dit op zelfstandigheid.
Zorg dat je alleen de daadwerkelijk gewerkte uren factureert en dat je niet factureert bij ziekte of verlof.
7. Hoogte van de beloning
Een beloning die duidelijk hoger is dan die van werknemers in loondienst wijst op werken als zelfstandige.
8. Commercieel risico voor de opdrachtnemer?
Dit criterium draait om de risicoverdeling tussen opdrachtnemer en opdrachtgever, bijvoorbeeld bij schade, ziekte of een tegenvallend resultaat. Indien de opdrachtnemer zelf het risico draagt en verantwoordelijk is voor de kwaliteit en eventuele correcties, wijst dit op zelfstandigheid.
Zorg dus zelf altijd voor een (wettelijk verplichte) aansluiting bij een geschilleninstantie en eigen klachtenregeling ('meeliften' met die van de opdrachtgever is mogelijk mits je naar rato bijdraagt in de instellingspremie en dit ook verwoordt in de Overeenkomst van Opdracht).
Zorg daarnaast voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstand- en arbeidsongeschiktheidsverzekering. De opdrachtgever mag overigens de zzp'er hier niet toe verplichten.
Zorg voor een accurate administratie en verzorg tijdig je aangifte Inkomstenbelasting.
9. Ondernemersgedrag van de opdrachtnemer
Hierbij wordt bekeken in hoeverre de opdrachtnemer zich als ondernemer gedraagt in soortgelijke opdrachten voor andere opdrachtgevers. Belangrijke indicatoren zijn onder andere:
- het verwerven van een reputatie (bijvoorbeeld het vergroten van de eigen naamsbekendheid);
- acquisitie;
- marketinginspanningen (heb je een eigen website, LinkedIn-profiel met daarop je ondernemerschap genoemd, etc.);
- vergelijkbaarheid met personeel in loondienst: zorg voor een onderscheidend e-mailadres: bijvoorbeeld ''...(je naam).externe@..(naam instelling).nl'';
- het zorgen voor eigen bedrijfsmiddelen (investeringen): bijvoorbeeld laptop, telefoon, etc.;
- zorg voor niet meer dan 70% van je omzet in één jaar bij één opdrachtgever;
- de fiscale behandeling door de belastingdienst;
- de mogelijkheid (parallel) ook voor andere opdrachtgevers te werken;
- was je eerder in dienst bij de huidige opdrachtgever? Dan kan dat een indicatie zijn van schijnzelfstandigheid;
- doe je als zelfstandige bedrijfsinvesteringen, bijvoorbeeld de aankoop van een auto of laptop?
- aantal opdrachtgevers en de duur van opdrachten. Zorg dus voor meerdere opdrachtgevers binnen een jaar.
Wetsvoorstel Wet VBAR
Op 11 november j.l. werd bekend dat de Raad van State negatief heeft geoordeeld over het wetsvoorstel VBAR en adviseert om deze aan te passen. De Raad betwijfelt of het toetsingskader zoals in het wetsvoorstel benoemd wel de gewenste duidelijkheid geeft omdat alle feiten en omstandigheden van het geval uiteindelijk beslissend blijven.
Het wetsvoorstel VBAR beoogde de relevante jurisprudentie te verduidelijken en een wettelijk toetsingskader te bieden. Weegpunten zijn criteria voor 'werknemerschap' (gezag) en voor 'zelfstandigheid' maar dan wel bínnen de opdracht. Het ondernemerschap van de persoon speelt een ondergeschikte rol.
Kritiek
Juridisch experts hebben forse kritiek op het wetsvoorstel VBAR omdat er aan het ondernemerschap van de persoon slechts een marginale rol wordt toegekend. Dit zou conflicteren met het het arbeidsrecht.
Vervolg
De vraag is nu wat minister van SZW van Hijum gaat doen. Hij zal in zowel de Tweede als in de Eerste Kamer een meerderheid moeten vinden voor de wet.
Daarbij zal hij waarschijnlijk de uitspraak van de Hoge Raad in de Uber-zaak eerst willen afwachten (zie hieronder).
Hoe dan ook zal de ingangsdatum nog langer op zich laten wachten (oorspronkelijk was 2026 de verwachte ingangsdatum van de wet).
Fiscaal Kompas ZZP Zorg
De 6 grootste brancheorganisaties in de zorg (verenigd in de BoZ) waaronder de Nederlandse GGZ hebben rond de zomer 2024 het Fiscaal Kompas ZZP Zorg gepubliceerd en verspreid onder de verschillende zorgorganisaties. Het Fiscaal Kompas ZZP Zorg bedoelt duidelijkheid te verschaffen bij het beoordelen van de arbeidsrelatie met een zzp'er.
De Belastingdienst heeft echter het Kompas niet geaccordeerd. De voorbeeldovereenkomst uit het Fiscaal Kompas volstaat dus niet om te bepalen of er sprake is van schijnzelfstandigheid al dan niet omdat bepalend is de manier waarop de werkzaamheden feitelijk worden uitgevoerd.
Zie verder bij Fiscaal Kompas ZZP Zorg.
Uber-zaak
Het gerechtshof Amsterdam besliste in oktober 2023 in deze zaak prejudiciële vragen aan de Hoge Raad te stellen (naar aanleiding van het Deliveroo-arrest) over de rol van het ‘ondernemerschap’ bij het beoordelen van een arbeidsrelatie). Gaat het om ondernemerschap binnen de opdracht of om ondernemerschap in bredere zin, d.w.z. ondernemerschap van de persoon?
De vraag is of het feit dat iemand acquisitie pleegt, meerdere opdrachtgevers heeft, etc. zwaar weegt bij de beoordeling van een arbeidsrelatie.
De uitspraak zal grote betekenis hebben voor de kwalificatie van arbeidsrelaties, ook voor het wetsvoorstel VBAR. De uitspraak volgt waarschijnlijk eind januari 2025.
Samenvattend
Het arbeidsrecht is (nu al) dwingend recht. Vanaf 2025 vervalt het handhavingsmoratorium. Het is van belang je daar goed op voor te bereiden. Als contra-indicaties van een loondienstverband gelden onder andere: ondernemerschap, gelijkwaardigheid in de opdrachtrelatie en het brengen van expertise waarover de opdrachtgever niet (structureel) beschikt.
De ontwikkelingen rond de aanpak van schijnzelfstandigheid gaan hard; we posten hier regelmatig de laatste ontwikkelingen dus houd onze website zeker in de gaten.
Bron: o.a. Rijksoverheid, ZiPconomy, ZorgVisie, Holla Advocaten