Rechtsvorm kiezen
Wanneer je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel kies je voor een bepaalde rechtsvorm, de juridische vorm van je bedrijf. Daarbij zal het waarschijnlijk vooral gaan om de keuze tussen de eenmanszaak en de Besloten vennootschap (BV).
De plannen die je hebt met je bedrijf c.q. het willen gaan starten als interim psychiater, zzp GZ-psycholoog of anderszins zullen bepalend zijn voor de keuze die je maakt. Daarnaast zijn er verschillen per rechtsvorm op zowel juridisch als fiscaal vlak.
Meer lezen over Starten als zzp GZ-psycholoog, psychiater of verpleegkundig specialist GGZ (freelance / interim)
Eenmanszaak
De meest gekozen rechtsvorm bij zzp’ers is de eenmanszaak. Groot voordeel van de eenmanszaak is dat deze eenvoudig is op te zetten. Je maakt een afspraak bij de Kamer van Koophandel, toont een geldig identiteitsbewijs, betaalt € 51,30 (prijspeil 2021) en je kunt in principe meteen daarna starten.
Bij een eenmanszaak heb je ook bepaalde fiscale voordelen: de ondernemersaftrek (zelfstandigenaftrek en startersaftrek) en de MKB-winstvrijstelling. Voorwaarde voor de zelfstandigenaftrek is het urencriterium van 1225 uur per jaar.
Nadeel van de eenmanszaak is dat je hoofdelijk aansprakelijk bent. In het geval dat je schulden maakt ben je met je privévermogen aansprakelijk. Er wordt juridisch gezien geen onderscheid gemaakt tussen ondernemingsvermogen en je privévermogen. Hiertoe wordt ook gerekend het privévermogen van een eventuele partner. Wanneer je getrouwd bent onder huwelijkse voorwaarden zal je partner zijn gevrijwaard van eventuele schulden of faillissement van je onderneming.
Besloten vennootschap (BV)
De BV is aantrekkelijk vanwege de beperkte aansprakelijkheid en het lagere belastingtarief in geval van hogere winsten.
Met een BV, als zijnde rechtspersoon, loop je privé verminderde risico. Je bent (althans mits bij onbehoorlijk bestuur of fraude) niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf zoals dat bij een eenmanszaak wel het geval is.
Bij hogere winsten (men spreekt wel over een winst van > € 150.000, -- ) zou het fiscaal aantrekkelijker zijn om te kiezen voor een BV. Bij een eenmanszaak betaal je belasting over je totale jaarinkomen (‘inkomstenbelasting ‘) waarbij een hoger totaalinkomen ook hoger wordt belast via de zogenaamde belastingschijven. Een belastingadviseur zal hierin goed kunnen adviseren.
De vennootschapsbelasting bij een BV rekent lagere tarieven bij hogere winsten.
Nadelen van een BV zijn de oprichtingskosten (notaris), de kosten voor het ‘onderhoud’ (kosten van de jaarrekening) en het missen van de fiscale voordelen die de eenmanszaak biedt.