Fiscaal kader ZZP Zorg
(laatste update 30 mei 2024)
Stekker uit Fiscaal kader ZZP Zorg?
De Belastingdienst noemt het Fiscaal kader zzp zorg onuitvoerbaar en lijkt dus niets te zien in aparte sectorale afspraken voor de zorg. Reden is dat Fiscale wet- en regelgeving voor iedereen gelijk is en het niet mogelijk is veldspecifieke afspraken te maken.
De brancheorganisaties in de zorg (BoZ) hebben vervolgens aangegeven te weinig draagvlak te zien voor het Fiscaal kader zzp zorg en zijn gestopt met de gesprekken over invoering van het kader.
Vanwege het naderende einde van het handhavingsmoratorium per 2025 zet BoZ zich nu volop in om haar leden te informeren over het tegengaan van schijnzelfstandigheid en het beperken van fiscale risico’s bij de inhuur van zzp’ers.
Fiscaal kader ZZP Zorg
De zorgkoepels en de ministeries van VWS, SZW, Financiën en de Belastingdienst tekenden in juli 2023 een akkoord: het ‘Beheersingsmodel Zorg’. Onderdeel daarvan was het Fiscaal kader ZZP Zorg.
Doel van het kader was het bieden van duidelijkheid aan zorginstellingen omtrent de rechten en plichten bij de inhuur van zzp’ers. Het kader zou oorspronkelijk op 1 januari j.l. ingaan maar werd uitgesteld tot 1 juli a.s.. Nu blijkt dus dat het kader er zeer waarschijnlijk helemaal niet gaat komen.
Het fiscaal kader zou strikte eisen stellen wat betreft kwaliteit en zelfstandig ondernemerschap, zoals het hebben van meerdere opdrachtgevers binnen een fiscaal jaar, een maximale inzet per opdrachtgever en bepaalde kwaliteitseisen.
Teleurstelling
De BoZ vindt het standpunt van de Belastingdienst uitermate teleurstellend omdat de belastingdienst en het Ministerie van Financiën zich eerder verbonden aan een intentieverklaring om tot dit kader te komen. Teleurstelling is er ook omdat het kader een bepaalde ruimte gaf om zzp’ers in te huren (en daarmee meer ruimte bood dan het wetsvoorstel VBAR).
Wet VBAR uitgesteld
Het hoofdlijnenakkoord spreekt over 'het bieden van ruimte aan echte zzp'ers' en wil de Wet VBAR voortzetten.
De regering heeft echter te maken met een flink lastig dossier: op de internetconsultatie kwamen uit de polder zeer veel negatieve reacties waardoor voldoende draagvlak op dit moment ontbreekt. Naar al langer bekend wordt de Wet VBAR tenminste met een jaar uitgesteld en gaat op zijn vroegst dus op 1 januari 2026 in.
Inbeddingscriterium
Binnen het wetsvoorstel VBAR is het inbeddingscriterium belangrijk: doe je als zzp’er hetzelfde werk als iemand in loondienst dan kan het niet. Tegelijk echter geeft jurisprudentie aan dat dit criterium "geen scherp onderscheidend begrip" is. De vraag is dan wat de meerwaarde van een dergelijke wet is.
Jurisprudentie nu leading
Recente uitspraken van de Hoge Raad geven een vrij duidelijk beoordelingskader om te bepalen of een opdracht als zzp’er mag worden uitgevoerd.
Gelijkwaardigheid in de opdrachtrelatie, ondernemerschap én het bouwen aan je expertise zijn hierin belangrijke elementen. Voor in ieder geval hoog-tarief zzp’ers lijkt er ruimte te blijven om een opdracht buiten dienstbetrekking te doen.
Van belang is – gezien de aanstaande start van handhaving door de Belastingdienst per 2025 - om je als zzp'er hierop goed voor te bereiden en te bouwen aan je ondernemerschap.
BoZ aan de leden: bereid je voor
Vanwege het naderende einde van het handhavingsmoratorium per 2025 zet BoZ zich nu volop in om haar leden te informeren over het tegengaan van schijnzelfstandigheid en het beperken van fiscale risico’s bij de inhuur van zzp’ers.
Starten als zzp psychiater, klinisch psycholoog of anderszins (BIG)?
Zie Starten als zzp GZ-psycholoog, psychiater of verpleegkundig specialist GGZ (freelance / interim)